Під час війни життя продовжується

e-mail Друк

Під час війни життя продовжується
Протягом 8 років на Сході України йде війна. Багатьом людям довелося покинути свої домівки, рідних та близьких і будувати нове житло, в інших регіонах України, а хтось змушений був поїхати закордон, починати нове життя з 0.
24 лютого 2022 року повномасштабного вторгнення зазнали всі українці. Війна стала фактором, який травмував психіку більшої частини населення, особливо тих, кому довелося перебувати в зоні бойових дій, тих, кому довелося розлучитися з рідними і покинути країну, тих, кому довелося бути свідком терористичних актів. Життя кожного громадянина України зазнало незапланованих змін!
Проте слід пам’ятати, що дух українського народу незламний. Мужні чоловіки Збройних Сил України гідно захищають кожну секунду, хвилину, день і ніч життя мирного населення. Обов’язок кожного з нас полягає у збереженні цінності життя, її наповненні та милосерді.
Під час війни життя продовжується! Тож настав час, коли необхідно надолуджити згаєне, наповнитися енергією, знаннями, навичками, щоб продовжувати гідно говорити всьому світові: «Добрий день! Я з України!»
Навчання можливо та потрібно продовжувати, якщо:
Ви та ваші рідні знаходитесь в безпечному місці;
Здорові, маєте воду і харчі;
Маєте змогу долучитися до онлайн-ресурсів, матеріалів, книжок, конспектів, робочих зошитів;
Вистачає сил та енергії для саморозвитку;

Пам’ятайте, що відбудовування країни починається з моменту вторгнення ворогом, з моменту руйнування 1-ої цеглини і психологічної травми. Кожний українець має робити внесок, згідно зі своєю зоною відповідальності, ресурсу та можливості. Наприклад, пекарі - печуть хліб (тим самим годують населення); водії - перевозять життєвонеобхідні речі (ліки, продукти, техніку та ін.), людей, тварин (таким чином продовжують фунцкіонування кожного); лікарі безперервно лікують поранених, тих, хто потребує медичної допомоги (продовжують життя українському народу). І ми з вами, учнями гімназіі №32 «Успіх», маємо продовжувати навчатися, бути ерудованими, розумними особистостями! Міністерство освіти і науки України забезпечило учнів і дає змогу кожному суб’єкту отримати необхідні знання:

https://www.facebook.com/100066894640084/posts/297448462494973/?d=n
https://bit.ly/3i6rcM8
https://www.facebook.com/171923206205552/posts/5082164021848088/
https://mon.gov.ua/ua/psihologichna-turbota-vid-svitlani-rojz
Майбутнє залежить від кожного з вас!
Бережіть себе та близьких.
Все буде Україна! 
Слава Україні! Героям слава!

Добірка фраз, які важливо говорити, аби почуватись у безпеці

 

У будь-який час адаптація дітей у новому середовищі — це завжди стресовий період.

 

Тим паче, коли діти вимушені їхати з власної домівки в інше місто або країну, тікаючи від небезпеки, рівень стресу досягає свого максимуму. Вони напружені, переживають страх і тривогу.

 

Коли дитина пережила великий стрес, повернутись до звичного життя, а згодом до навчання, значно складніше. У такій ситуації українські діти говорять: «Тілом ти тут, на уроці, а головою — там, вдома".

 

Ми зібрали кілька порад як допомогти дитині швидше адаптуватись та повернутись до навчання:

 

1. Говоріть з дитиною

 

Психологи радять обов’язково поговорити з дитиною про ситуацію, що відбувається. Намагайтесь коректно пояснити, не приховувати стан справ. Якщо ви евакуювались в інше місто або країну, не варто називати це подорожжю чи канікулами.

 

Якщо спілкуєтеся з підлітками – важливо допомогти молоді в пошуках перевіреної інформації та ділитися такими джерелами. Адже не забуваємо про інформаційну війна. У мережі опубліковано безліч фейків, неправдивих фактів. А під впливом стресу, емоції не відключили неокортекс — частину мозку, яка “відповідає” за логіку.

 

2. Режим сну та відновлення організму

 

Під час надзвичайної ситуації та війни критично важливо, аби нервова система встигала відновлюватися. Для цього потрібний сон.

 

Якщо ви вже знаходитеся в безпечному місці, намагайтесь відновити звичний графік вашого дня.

3. Доросла людина повинна демонструвати надійність і спокій.

 

Ви маєте запевнити дитину, що зробите усе потрібне, аби вберегти її від небезпеки. Важливо й пропагувати надію на нашу армію, що наші бійці дадуть відсіч ворогу. Не нехтуйте міцними обіймами. Зайвий раз візьміть дитину за руку чи поцілуйте. Будьте поруч.

 

4. Поступове навантаження

 

Процес навчання необхідно продовжити. Однак пам’ятайте, що не варто примушувати дитину робити домашнє завдання або відвідувати купу додаткових уроків, якщо донька або син має тривожність. Піклуйтесь про емоційний стан гімназистів.

 

Особливо, якщо дитина розпочала навчання в іншомовній школі. Рівень стресу в такому випадку, навпаки, збільшується. І оцінки — це останнє про що варто турбуватись.

 

5. Не нехтуйте прогулянками

 

Прогулянки на свіжому повітрі допоможуть подолати стрес. Вони викликають позитивні емоції, сприяють кращій концентрації. Не забувайте розмовляти з дитиною, звертайте увагу на приємні речі, обговорюйте нове під час прогулянки.

 

Дитяча психіка найвразливіша. Діти добре відчувають будь-які зміни в поведінці своїх батьків, навіть якщо ті вдають, що нічого не відбувається. Дуже важливо, аби батьки були спокійними та тримали себе в руках. 

 

Н.Сорока, практичний психолог гімназії №32 «Успіх»

 


Ви знаходитесь тут: Поради психолога Під час війни життя продовжується